Su-vid - bu taom tayyorlash texnikasining nomi. Sous vide frantsuzcha "vakuum ostida" degan ma'noni anglatadi.
Barcha taomlar past haroratda vakuumli qadoqlarda tayyorlanadi. Taom tayyorlanayotganda, eng kam yog' va tuzdan foydalaniladi. Bizning qadoqlashimiz oziq-ovqat xavfsizligi talablariga javob beradi, ya'ni kanserogenlar hosil bo'lishi istisno qilinadi.
Isitilganda tayyor mahsulot iliq suvda 2 soatgacha saqlanishi mumkin. Bu vaqt ichida u sifati va ta'mini yo'qotmaydi.
Su-vid mahsulotlarini qadoqlash uchun yuqori haroratga chidamli maxsus yopishtiruvchi plyonka ishlatiladi. U suv yoki unga qadoqlangan mahsulotlar bilan reaksiyaga kirishmaydi.
U yuqori to'siq xususiyatlariga ega, namlikni ishonchli saqlaydi va o'z sharbatida taom tayyorlash uchun ideal xisoblanadi.
Su-vid bir qator sabablarga ko'ra tana uchun juda yaxshi:
Vitamin va ozuqa moddalarining 90% ni saqlaydi.
Su-vid ishlatiladigan past haroratlar xun tolasi va oqsil tuzilishini buzmaydi. Shunday qilib, mahsulotlar ozuqaviy qiymatini saqlab qoladi.
1
Su-vid taomlari hazm qilinishi osonroq.
Pishirilganda, sabzavotlardagi ozuqalar hazm qilish uchun ko'proq mavjud bo'ladi. Va hayvonlarning kollagen oqsili jelatinga aylanadi, u organizm tomonidan osonroq so'riladi.
2
Su-vid terini yoshartirishga, farovonlikni yaxshilashga va bo'g'inlarni mustahkamlashga yordam beradi.
Yuqorida aytib o'tilgan kollagen tanamizning tuzilishida muhim ro'l o'ynaydi. U nafaqat ligamentlar va tendonlarni oziqlantiradi, balki teriga, soch va tirnoqlarga yorqinlik beradi.
3
Taom eng kam miqdordagi yog' bilan tayyorlanadi.
Oziq-ovqat hech narsaga yopishmaydi yoki yonmaydi, shuning uchun qo'shimcha yog' ishlatilmaydi.
4
Taomlar kaloriyasi past.
Bu avvalgi bayonotdan kelib chiqadi. Yog' ishlatilmaganligi sababli, taomda xolesterin miqdori past va kamroq kaloriya mavjud.